Først skal vi lige have det grundlæggende på plads: at trække fra i skat betyder, at du trækker nogle udgifter fra i din skattepligtige indkomst, så din indkomst og dermed skattebetaling bliver lavere. Har du fx en enkeltmandsvirksomhed, er det væsentligt for dig at fratrække alle fradragsberettigede udgifter, så du ikke betaler mere i skat, end det du skal. Den nemmeste måde at holde styr på ens fradragsberettigede udgifter på er ved at løbende at bogføre udgifterne.

Det er ikke altid nemt at vide, præcis hvilke udgifter man må og ikke må trække fra i sin skattepligtige indkomst, da det afhænger meget af forretningsmodellen og det virksomheden sælger. Nedenfor gennemgår vi, hvad man oftest kan trække fra i enkeltmandsvirksomheder, dvs. hvad man kan trække fra i ens personlige indkomst.

Som hovedregel kan alle udgifter, der er med til at drifte eller vedligeholde driften i din virksomhed, trækkes fra. Oftest kan du derfor spørge dig selv: Bidrager denne udgift til driften af min virksomhed? Er du nystartet iværksætter, er det en god idé at få styr på moms og skat fra start af.

Vi har samlet en liste over nogle typiske udgifter, man har i de fleste virksomheder, og hvorvidt udgiften kan trækkes fra eller ej i en enkeltmandsvirksomhed. Listen er ikke udtømmende, og som beskrevet kan det variere fra virksomhed til virksomhed, så det er altid en god idé at spørge sig selv, om det er en udgift, der udelukkende er til virksomheden, og om man kan stå inde for den.

Kan udgiften trækkes fra i min enkeltmandsvirksomhed?

I tabellen nedenfor skal udelukkende forstås udgifter, som er til virksomheden og ikke til personligt brug. Det er dit eget ansvar at vurdere, om udgiften er fradragsberettiget.

Ja Nej Delvist/vær opmærksom på
Advokat X
Aktiver/driftsmidler X Ved beløb større end 14.100 kr. ekskl. moms (13.800 i 2019) skal beløbet fordeles ud på flere år (afskrives).
Behandling af misbrug/afvænning X Kan i tilfælde også gælde din ægtefælle.
Forsikringer X
Fragt X
Gaver Du kan få fradrag for 25% af udgiften, hvis det er i tilknytning til forretningsforbindelser
Gebyrer fra bank mm. X
Husleje, inkl. el og varme X
Indskud på etableringskonto eller iværksætterkonto X Snak med din bank om eventuel etablerings- eller iværksætterkonto.
Internet X
Kontorartikler X
Kurstab X Udgiften skal trækkes fra i kapitalindkomst og ikke personlig indkomst.
Kørsel til/fra arbejde (befordring) Du kan få fradrag på op til 60 arbejdsdage på 3,52 kr. pr. km (3,56 i 2019).
Leje af aktiver/driftsmidler X
Lønninger X
Mad/drikke til eget brug X
Mad/drikke til jubilæum/fødselsdag og lign. Du kan få fradrag for 25% af udgiften, hvis det er i tilknytning til forretningsforbindelser.
Markedsføring X
Pensionsordninger til medarbejdere X
Rejseudgifter X
Rengøring, vedligeholdelse og reparation af aktiver og lokaler X
Renteudgifter X Udgiften skal trækkes fra i kapitalindkomst og ikke personlig indkomst.
Restaurantbesøg Du kan få fradrag for 25% af udgiften, hvis det er i tilknytning til forretningsforbindelser.
Revisor/bogholder X
Skatter og afgifter X Ejendomsværdiskat kan ikke fratrækkes.
Software/hardware X Ved beløb større end14.100 kr. ekskl. moms (13.800 i 2019) skal beløbet fordeles ud på flere år (afskrives).
Telefon X Husk evt. beskatning af fri telefon i den skattepligtige indkomst.
Varekøb X
Website-udgifter X

Mere information

Er du stadig i tvivl? Lad os hjælpe dig igennem det. Vi kan også lave bogholderiet for dig, så du kan koncentrere dig om det, du er god til. Kontakt os i dag: